A SzaNaKa Kft. a 3. kivitelező cég volt a sorban, akikkel tárgyaltam, így volt összehasonlítási alap a szakmai felkészültség és referencia munkáik tekintetében. Mivel az ember nem sokszor építkezik életében, ezért saját tapasztalatok alapján nehéz összehasonlítani az elkészült munkákat és a kivitelezőket. Legtöbben úgy vagyunk vele, hogy barátok, ismerősök elmondásaiból, sokszor horrorisztikus történeteiből indulunk ki. Végül is ilyen sztorival én nem tudok szolgálni. Amiben megegyeztünk, azt a kivitelező maradéktalanul, határidőre elvégezte. Pozitív és rugalmas hozzáállásuk kuriózum lehet az építőiparban. Én szegényebb vagyok egy rémisztő történettel, viszont épek maradtak az idegsejtjeim.

Ön rendelkezett már építési telekkel, mielőtt tervezőt vagy kivitelezőt keresett?

MT: Igen. Veresegyházán, egy erősen lejtős, szép panorámás telket választottam. Nem gondoltam volna, hogy szükséges tervezővel beszélnem, mielőtt a telket kiválasztom, de az eredeti elképzelésemhez képest jelentősen más elrendezésű épületet lehetett csak rá tervezni, az viszont nagyon jól sikerült. Az elrendezés újragondolásában jelentős szerepe volt belső építész ismerősöm tanácsainak is.

A tervezés során tisztában volt az építési költségekkel?

MT: Ez érdekes, mert eredetileg előregyártott könnyűszerkezetes épületet szerettem volna, éppen az előre kalkulálható építési költség és a garantált határidő miatt. Korábban én is attól tartottam, hogy a hagyományos téglaházaknál mindig felmerül menet közben egyéb pótmunka, vagy hasonló. Az tetszett leginkább itt, hogy egyedi tervek alapján készült téglaházat is lehet fix négyzetméter áron építeni. Sőt, a tervezés is fix díjjal működik.

Mennyi idő telt el az első találkozó és a kulcsrakész átadás között?

MT: Az első bemutatkozó megbeszélés után néhány nappal már a teleknél találkoztam Scholtz Gáborral (szerk: a tervező) és a tervezési szerződés aláírása után 2 héttel bemutatta az első vázlatterveket és látványképeket. Nagyon tetszett, hogy személyesen átbeszéltük a tervet. Ezt hazavittem és e-mailen egyeztettük az apróbb változtatásokat. A terveket kb. 1 hónap múlva már beadhattuk az önkormányzathoz. Minden szükséges dokumentumot beszereztek, nekem csak aláírnom kellett. És ütemezetten fizetni. Szimpatikus volt, hogy Nagy Antal, aki a kivitelezésért volt felelős, mindvégig részt vett a tervezési egyeztetéseknél, így gyorsabban kiválaszthattuk a lehetséges esztétikai és gépészeti megoldásokat. Amíg az engedélyezés zajlott, addig megkötöttük a szerződést az építésre. Azért is sokat tettek, hogy a jogerős építési engedély minél hamarabb meglegyen. De ez az Ő érdekük is volt, hiszen így hamarabb kezdhettek neki az építésnek. A házam 120 m2 pincéből és 130m2 lakótérből áll, amit 7 hónapra vállaltak és gyakorlatilag meg is csinálták. 2007 márciusában találkoztam a tervezővel, júniusban kezdték az építést, és február végére befejezték a házat. A két hónap plusz részben az időjárásnak volt köszönhető, részben magamnak. Az időjárás vis major helyzet, amit rögzítettünk a naplóban, meg én sem siettettem a befejezést minden áron, mert ki az, aki december 31-én szeret költözni. Így inkább hagytam kiszáradni a felfűtött házat, a külső burkolásokat csak garantáltan fagymentes időszakban engedtem. Persze a kert és kerítés februárban még így is hátra volt, de arra nem szerződtünk.

Voltak-e olyan kérdések, amik menet közben félreértéshez vezettek?

MT: Még mielőtt belekezdtem az építkezésbe, egy barátom tanácsára fogadtam egy műszaki ellenőrt. Ha valakinek nincs ideje, vagy hozzáértése mindenképp javaslom, hogy kérjen fel szakmai segítséget. A kivitelezés értékéhez viszonyítva nem túl nagy költség, ugyanakkor biztonságot ad, hogy a kivitelező tényleg minőségi munkát végez. Eleinte voltak eltérő álláspontok a cég és a műszaki ellenőröm között, de nagyon rugalmasan kezelték az ügyet. Ha valami olyat kért az ellenőröm, ami a kivitelezőnek szokatlan volt, azt is megcsinálták, ha ez nem jelentett nekik jelentős költséget. Ilyen volt például a tetőszigetelés feletti solflex fólia terítése.