Energetikai tanúsítvány 2016

2016-ban új változások léptek életbe az Energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatban

Információk a változásokról:  

 

- Azokat az energetikai tanúsítványokat, amiket 2016 előtt állítottak ki, amelyek korábban fent voltak a nyilvántartási rendszerben, azokat automatikusan átváltja az új rendszerbe annak érdekében, hogy azok további felhasználás céljából használhatóak legyenek. A régi tanúsítványhoz igényelni kell pótlapot, hogy az érvényessége megmaradjon.  

-    Az új jogszabálynak köszönhetően néhány társasház részére a mérés alapú energiatanúsítvány engedélyezett. Azok, amelyek 2000 előtt épültek, és azok, amiket az óta nem újítottak fel. A tanúsítvány ebben az esetben 10 év helyett csak 3 évig érvényes, viszont lakás eladásához, vagy bérbeadásához is felhasználható.

-    Az energiatanúsítvány kiállítása a bérbeadásnál minden esetben szükséges. (A társasházi lakások esetén eddig nem kellett kiállítani, külön álló épületek esetén volt releváns).

-    Az épületeket és épületrészeket rendszerezését korábban egy betűjellel jelölték. A két betűs rendszert 2016-tól vezették be. Az előző betűket megduplázták és a besorolásba két új kategória is bekerült („AA++” és „JJ”):

-    Nagyon lényeges változás, hogy a „BB” vagy az annál jobb minősítésű kategória csak akkor adható, ha 25 %-ban megújuló energiákat is felhasznál az épület. A társasházi lakásoknál akkor.

-    Az épület rendeltetése kapcsán 2 új kategória kerül beépítésre: „Kereskedelmi” és „Előadóterem, kiállító terem”.

 

-    Az energiatanúsítványt 3 féleképpen állíthatják ki:    

               - Teljes épület, számítással
               - Épületrész, számítással
               - Teljes épület, méréssel

- Az új követelmény érték szerinti százalékos viszony: