Az 5 %-os áfa szabályai

Az áfa szabályok értelmében újnak minősül az az ingatlan, aminek használatbavétele még nem történt még vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

A 2016 január 1-től érvényes, 2007 évi CXXVII Áfa tv. alapján a nettó 300 m2 alatti épületek lakófunkciót ellátó egységei 5 % áfát, míg garázs és műhely esetében 27 % áfát tartalmazzák. 300 m2 feletti épületek esetében csak 27 % áfa számítható fel.

2016. január 1. napjától kezdődően minden, új otthonra vágyó család részesülhet az alacsonyabb áfa előnyeiből, van aki közvetlenül az alacsonyabb áfakulcson keresztül, mások pedig az áfa-visszatérítés igénybevételével.

Ha például 300 nm-nél kisebb egylakásos épületet kiviteleztetünk és egy fővállalkozót bízunk meg a kivitelezéssel, akkor 5 % az ÁFA összege! Amennyiben  több vállalkozó végzi a feladatokat, akkor a 27 %-os ÁFA kulcsot kell alkalmazni és az építtető magánszemély visszatéríttetheti államkincstártól legfeljebb 5 millió forint összegig az adó összegét!

Egy évközi törvénymódosítás - az NGM az eredeti a törvényt 2016.08.17-én módosította - egyértelműsítette, hogy az „összes hasznos alapterület” fogalmát az ún. OTÉK értelmező rendelkezései alapján kell megítélni, amely következtében a pince és a beépített tetőtér területe is egyértelműen bekerült az ingatlan hasznos alapterületébe, feltéve, ha azok belmagassága eléri az 1,90 métert. Ehhez képest is meglepő lehet viszont a Nemzetgazdasági Minisztérium nemrég kiadott állásfoglalása, amely szerint az „épületszerkezettel közrefogott tér” fogalmába és ezáltal az összes hasznos alapterület körébe az erkély és a terasz is beletartozik.

Ez az áfacsökkentés azonban korlátos, csupán korlátozott ideig, 2019. december 31-éig érvényesíthető!