Norbert, Veresegyház

Az új otthon megteremtésének öröménél nagyobb volt a félelmünk az építőiparral kapcsolatos rémtörténetek hallatán. Sőt, családtagjainknak sajnos voltak valós tapasztalataik kivitelezőkkel kapcsolatban. Így elég felkészültnek éreztük magunkat egy családi ház építéséhez. Nem tudom, hogy másoknak mennyire volt élmény a tervezés és kivitelezés időszaka, de nekem, aki naponta kimentem az építkezésre és mondhatom, hogy vannak még cégek akik elhivatottan, szakmai alázattal igyekeznek a maximumot nyújtani. Felmerültek az építés során kisebb ´súrlódások´, de azokat mindig kompromisszum készen mindkettőnk érdekeit figyelembe véve oldottuk meg.

A telek kiválasztásánál milyen szempontokat vett figyelembe?

N: Egy régi osztálytársam ajánlotta a SzaNaKa Kft.-t. Úgy hívtam fel őket, hogy már kinéztem a telket Szadán, ahova elképzeltük az otthonunkat. Budapest és Miskolc közötti települést kerestünk, hogy mindkettőnk családjához és munkahelyéhez közel legyünk. Nagyon kedvező ára volt és laikus szemmel is megfelelt elvárásainknak. Nagy Antal - a kivitelező cég vezetője - személyesen megnézte a telket még a vétel előtt, hogy egyeztessük az általunk elképzelt épületet. Olyan kérdéseket is feltett nekünk, amik telekvásárlás kapcsán eszünkbe se jutottak, de nagyon hasznosnak bizonyultak. Végül Veresegyházára esett a választás, pedig 30%-kal drágább volt, mint a szadai. De beláttam - főleg most, hogy már itt élünk - vannak más szempontok is az áron és panorámán kívül. Mindenképp hasznos, ha telek vásárlás előtt kikérjük egy építész véleményét. A mostani telkünk gyönyörű környezetben, a városközponthoz közel található. Szerintem még befektetésnek is nagyon jó választás, elnézve a környező telkek árait. Egyszintes, kertkapcsolatos házat szerettünk volna, amit a közepesen lejtős telken dupla szinteltolással oldottak meg. Nagyon jól sikerült.

Mire hívták fel figyelmét ismerősei, akik már korábban építkeztek?

N: Leginkább arra, hogy kérjek be sok árajánlatot és ne fizessek előre senkinek. Mindenkinek van olyan ismerőse aki már építkezett, így tanácsokból akad bőven. De én, mint laikus nem igazán tudtam eldönteni, hogy mit milyen súllyal kell értékelni. Szerintem, annál jobb referencia, minthogy személyesen beszélhettem a korábbi építtetőkkel nem igazán lehet. Nagyon jó választásnak bizonyult, hogy a tervezést és kivitelezést egy kézbe adtuk. Szerintem ebben az országban már az is értékelendő, hogy az építtető és kivitelező a munka befejeztével is szóba áll egymással. A többi ismerősöm mind sértődötten és rossz élményekkel vált meg a kivitelezőjétől. Összességében azt mondom, hogy nem érdekel mennyibe kerül a falazás m2 ára vagy a vakolásé, az a fontos, hogy határidőre, minőségi munkát, előre meghatározott műszaki tartalommal és változatlan költségvetés mellett megkaptam. Nem beszélve arról, hogy milyen szakhatósági és önkormányzati papírmunkával járt, amit mind elintéztek.

Mennyire tartja fontosnak, hogy tervező és kivitelező szorosan együttműködjön?

RN: Szerintem nagyon fontos. Szinte heti kapcsolatba volt az építésvezető a tervezővel. Minden gördülékenyen ment.

Befolyásolta az építkezés menetét a banki folyósítás ütemezése?

N: Előre meghatározott pénzügyi ütemezést kaptunk, az elvégzett munka arányában felosztva. Amíg az önerőnk tartott, addig a szerződés szerint fizettünk, a hitel folyósítása a banki értékbecsléstől függött. Hát nem sok köze volt a valósághoz :) . De ez szerencsére nem befolyásolta a határidőket, mert a kivitelező előre megfinanszírozta a hitelt, függetlenül a szerződés szerinti kötelezettségektől. Volt, hogy 11 millió forinttal is előbbre járt, mint amit a szerződésben vállalt.

Az építkezés közben kért változtatások vagy új ötletek akadályozták-e a kivitelezést?

N: Nem. A fürdőszobát egy magazinban látott mintára kértük burkolni, amit gyönyörűen megcsináltak és nem késtek emiatt. Menet közben is volt lehetőség az esőcsatorna vagy tetőcserép változtatásra. Persze ha drágább építőanyag volt, akkor a felárát ki kellett fizetni. Naponta beszéltem az építésvezetővel, aki naprakész információkkal szolgált. Talán egy kicsit az idegeire is mentem, de ezt nem mutatta ki :) . Nagyon tetszett, hogy az építés alatt folyamatosan nyomon követhettem a munkálatokat, mert a honlapon hetente frissítették a képeket.

         

Hírlevél feliratkozás

Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail cím:*
E-mail újra:*

Alaprajzok, ötletek

Házépítés előtt állók gyakran alaprajzok és típustervek segítségével próbálnak ötletet gyűjteni leendő házuk megtervezéséhez.

Tovább »

Szakmai lapokból

Büszkék vagyunk, hogy munkáink nívós szakmai lapokban jelennek meg.

Tovább »

Ügyfeleink mondták

Ügyfeleink mondták - vélemények cégünkről

Tovább »

Nézze meg videón!

További tervek »